Hoe het allemaal begon

 

Mijn ouders zijn beiden in 1909 geboren. Mijn vader als boerenzoon in Kamerik en mijn moeder, als dochter van een scheepsschilder op een scheepswerf, in Schiedam en groeide op in Krimpen a/d IJssel

 

Mijn vader, Willem, begon in 1939 na zo'n 12 jaar als bakkersknecht werkzaam te zijn geweest, een brood - koek - en banketbakkerij in zijn geboortedorp Kamerik   ( is nu gemeente Woerden) Hij vestigde er zich als 5e bakker in een 'durpie' met nauwelijks 2000 inwoners.

U zult begrijpen niet bepaald uitzicht op een "Vetpot" maar ja de crisisjaren vergde creativiteit!!

Hij trouwde op 1 September 1939 met Riek de Vries, mijn moeder, beide zetten zij hun schouders er onder. 1 September 1939, de dag dat Duitsland Polen binnen viel, ook niet zo'n dag waar je met erg veel plezier op kan terugzien, maar OK er was een start gemaakt en ze begonnen ook aan mij te 'werken', waarschijnlijk was er al geoefend hoor. 

Zo werd ik derhalve als 'bakkerszoon' op, volgens overlevering, een mooie donderdagmorgen 8 augustus 1940 om ca 05:00 uur in de ochtend geboren met een “hoera”! Het is een jongen!!! Een verse 'bakker' was vermoedelijk de gedachte van de verse vader. Hoe anders zou het gaan!

Vermoedelijk m'n eerste schreden.

De Kamerikse bakkerijen.

NB.

De gemeente Kamerik telde in de jaren '50 zo'n 2500 Inwoners, daar waren 6 opererende bakkersbedrijven die daar hun brood aan moesten slijten. Er werd ook in  Woerden gevent. De gevestigde bakkers in Kamerik waren:
1. Aan de Kruipin  bakkerij Blok, later Vink
2. Aan de Mijzijde  ( ca nr. 30 ) bakkerij Maarleveld
3. Aan de Mijzijde, naast de Osim, bakkerij Verdouw,
4. Aan de Mijzijde  65  bakkerij Burggraaf,
5. Midden op het dorp, bakkerij Lauwerse en
6. Aan de Kanis, bakkerij  Pessel. Tevens, gevestigd in Woerdens Verlaat, bezorgde bakker van Dam, later van Zwieten, als 7e zijn waar in o.a. Oud Kamerik.
Nu, anno 2012 wordt er totaal geen vers brood meer op Kamerik gebakken, en dient het 'fabrieksbrood' in de supermarkt te worden gekocht.

In den beginne

Mijn ouders trouwden 1 September 1939 te Krimpen a/d IJssel

Opmerkingen

05.10.2021 15:59

Flip Burggraaf

In mijn fotoalbums van deze website vind je een flink aantal foto's Co. In ' My album ' heb ik er ook een flink aantal staan, mail me maar eens , dan stuur ik via mail meerdere. Flip.

05.10.2021 13:36

Co de Groot

heel mooi, heb je nog meer foto,s